Life Of Pascal

Här kommer ni kunna följa vår underbara Lancashire Heeler valp Pascals väg från valp till vuxenhund och vidare i livet.

Tankar kring koppelträning

Publicerad 2016-11-18 21:08:55 i Träning, Vardsgamys,

Det är inte lätt att få bilder där Pascal står upp. Egentligen hade jag velat ha en sådan där fin uppställningsbild som de som ställer ut har på sina hundar men det får vänta till längre fram. Vi har andra saker som vi måste träna på först. 

Jag insåg häromdagen när jag var ute och gick med Pascal att jag trotts flera riktiga försök med flera olika metoder fortfarande inte lyckats få honom att gå ordentligt i kopplet. Jag har testat alla sett jag läst om på internet och jag har även blandat dem. Blandningen har varit mer lyckad än var och en men ingen har gjort att dragandet slutat. Att vara konsekvent är nyckeln till att få ett resultat och jag inser ju att jag har fått resultat under träningen men inte de jag hade önskat. Att stanna och vänta ut eller att ta något steg bakåt har gett resultatet att han kommer tillbaka till mig och tar kontakt när vi sedan fortsätter gå springer han fram i kopplet och fortsätter dra. Jag lärde in kommandot "bakom" genom att konsekvent varje gång jag var ute visa honom in på höger sida och runda mig för att sedan stanna vid min vänstra sida. Belöningen jag använde då var att han fick dra. Dumt kanske men väldigt effektivt för att lära in det kommandot. Sen är jag och husse inte på samma blad med hur koppelträningen ska genomföras vilket självklart gör det svårare för Pascal att hålla isär.

Så häromdagen insåg jag att alla sätt jag fått tips om handlar om att rätta till efter att Pascal redan gjort fel. Stanna efter han börjat dra och ta steg bakåt efter han börjat dra. Visst har kontaktövningen jag gjort fungerat bra de dagarna Pascal tar godis och han lär sig att kontakt lönar sig. Han tar gärna kontakt mellan dragpassen. Så problemet beror inte på att han inte vet att kontakt lönar sig. Det han inte lär sig är att jag inte vill att han ska dra. Belöningen kommer ju alltid efter att han dragit även om han måste göra fler saker än att dra. Det är som att jag lyckats kedja ihop beteenden utan att jag velat. Beteende kedjan ser idag ut så här: Dra, matte stannar, gå tillbaka till matte och runda henne, sitt på vänster sida och ta kontakt. Belöning. Har även blandat med att bara komma hela vägen tillbaka till min sida utan att runda mig bakom men det är en väldigt liknande kedja.

Detta har hänt förut när jag skulle få honom att sluta valpbitandet genom att avleda. Han fattade ju snabbt att om man springer efter matte och biter henne i ben/fot/tår/tånaglar så kommer det något kul/gott. Det blev rena cirkusen hemma när han förstått det och jag insåg snabbt att han slagit ihop bita matte = godis. Inte riktigt vad jag var ute efter då och jag börjar undra om det skulle kunna vara så att jag helt enkelt gjort en liknande tabbe här fast utan att inse det. Det är inte lätt när hunden är smartare än du själv!

Så hur löser jag problemet? Det är den första tanken som kommer upp i mitt huvud. Så eftersom Pascal äntligen tar godiset igen så försöker jag mig på något helt nytt och lite riskfyllt. Jag klickar innan han börjar dra. Detta kunde ha blivit helt galet vilket jag var helt medveten om när jag började. Det gäller att läsa sin hund så att man inte klickar för sent. Jag vill helst inte belöna draget jag försöker träna bort. Jag vill inte heller klicka när han har så mycket fokus framåt att han inte vet att jag existerar bakom honom. Han hör inte klickern och hade han hört den hade han inte brytt sig då det finns annat som är viktigare. Till min stora förvåning verkar denna teknik fungera. Den promenaden drog han endast 4 gånger och det var när jag var för sen eller hamnade i andra tankar. Så detta är vad jag nu ska testa ut och se om det kommer fungera. Bara för att något fungerar en gång betyder det inte att det kommer fungera alltid. Om man tänker på det så är det ju faktiskt precis det här vi gör i nästan all annan hundträning. Vi förekommer så att felet aldrig uppstår men i just koppelgående så är tipsen låt hunden göra fel och belöna sedan rätt beteende. Något att fundera på för oss som har hundar där de vanliga tipsen inte riktigt fungerar som alla säger att de ska trotts konsekvent användande.

Sen har kontaktövningarna fungerat till en viss grad som jag tidigare skrivit om. De har minskat dragandet under tiden vi håller på med den leken men vi har aldrig haft en promenad med bara 4 dragningar. Så ett nytt rekord i minsta antal dragningar per promenad är nu satt! Yes!

 

Om

Min profilbild

Pascal

I hela mitt liv har jag drömt om att få ha egen hund! Nu har den drömmen äntligen slagit in och jag har fått hem min älskade Pascal. Pascal är en Lancashire Heeler valp som föddes i februari 2014.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela